اگر بتوانیم داخلیسازی قطعات «هایِتِک» را حتی در یک کلاس پایینتر انجام دهیم، قطعا ثمربخش خواهد بود
داخلیسازی قطعات در شرایط فعلی که تحریمهای اقتصادی همه جوانب دسترسی به بازارهای جهانی و استفاده از ظرفیت شرکتهای خارجی را محدود کردهاند، بسیار مهم است. به نظر میرسد صنعت خودرو برای سرپا ماندن باید بحث داخلیسازی و فعال کردن پتانسیل خوابیده داخلی را در دستور کار قرار دهد. اما نکته بسیارمهم در این خصوص راهی است که باید درست طی شود و حمایتهای دولت باید بدرقه خودروسازان و قطعهسازان در این مسیر پیچیده و سخت باشد.
در همین زمینه با امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو و مدرس دانشگاه به گفتوگو پرداختیم. وی معتقد است هرچند کشور در ابتدای این مسیر است اما پتانسیل و توان عملی برای دستیابی به فناوری تولید خودروهای قدیمی وجود دارد، حرکت به سمت استحصال تکنولوژی خودروهای جدید نیز امکانپذیر است و تحقق این مهم سبب عقبنشینی دولتهای غربی در تحریمهای صنعت خودرو خواهد شد.
یا افزایش داخلیسازی یا تعداد قطعاتی که در داخل تولید میشود، تاثیری بر از بین بردن تحریمها دارند؟
تحریمهای اخیر یک جنگ اقتصادی است. یعنی آمریکاییها میخواهند با یک جنگ اقتصادی ما را به سمت تغییر سیاستهایمان حرکت دهند. در این راستا، برنامهریزیهای دقیقی هم انجام دادهاند. ابتدا تحریمهای خودروسازی را انجام دادند و بعد صنعت نفت را تحریم کردند و درآمدهای ما را کاهش دادند.
نکته جالب اینجاست در همین شرایط که اجازه فروش نفت و آوردن ارز به کشور را نمیدهند اما با همان پول محدود دلاری که در خارج از کشور وجود دارد، هر زمان که بخواهید میتوانید خودرو وارد کنید. در واقع قطعه نمیتوانید وارد کنید اما خودرو را بهراحتی میتوانید وارد کنید. این عمق جنگ اقتصادی را نشان میدهد.
پیشبینی آمریکاییها این بود که ما خیلی سریع زمین بخوریم. خودروسازی یک صنعت جهانی است و ما نیز یکسری قطعات را در داخل تولید و یکسری قطعات را از خارج وارد میکردیم. حتی قطعاتی که در داخل تولید میشدند، بعضا از مواد اولیه و قطعات نیمهآمادهای بود که از خارج وارد میشد. در نتیجه سال گذشته تولید ما بسیار کاهش پیدا کرد و خارجیها صنعت خودرو کشور را بسیار تحتتاثیر قرار دادند. همزمان با این تحریمها حرکتهایی شروع شد تا این موانع رفع شوند.